Trump potvrdio sklapanje sporazuma s Talibanima

Američki predsjednik objavio je da se SAD spremaju potpisati mirovni sporazum s Talibanima i afganistanskom vladom koji bi trebao okončati sukobe u toj zemlji i omogućiti povlačenje američke vojske iz Afganistana.

Državni tajnik Mike Pompeo na putu je za Katar, gdje će prisustvovati potpisivanju sporazuma s Talibanima, dok će ministar obrane Mark Esper u Kabulu zajedno s afganistanskom vladom potpisati zajedničku deklaraciju.

Trump je spomenuti sporazum opisao kao „važan korak ka trajnom miru u Afganistanu, oslobođenom od Al Qaede, ISIL-a i ostalih terorističkih skupina“, te je pozvao narod Afganistana da „iskoristi priliku za mir i novu budućnost“.

Sporazum bi trebao osigurati preduvjete za povlačenje 13.000 američkih vojnika iz te zemlje, te pregovore između Talibana i vlade u Kabulu.

Trump je iskoristi priliku napomenuti da je to jedno od njegovih predizbornih obećanja iz 2016. godine, kad je obećao okončanje rata. Više od 6.000 američkih vojnika i civila poginulo je u Afganistanu u posljednjih 19 godina.