Američki predsjednik izjavio je za medije da postoji ozbiljna vjerojatnost da SAD uskoro sklope mirovni sporazum s afganistanskim talibanima.

Pregovaramo s talibanima, pregovaramo već duže vrijeme, vidjet ćemo što će se zbiti, postoji šansa za dogovor“, izjavio je Trump.

U međuvremenu, glasnogovornik talibana, Zabihullah Mujahid, kazao je da je ponovno izbor afganistanskog predsjednika nezakonit, te da izbori nisu bili u skladu s afganistanskim mirovnim procesom.

Kao što je proglašenje Ashrafa Ghanija predsjednika nakon ovih lažnih izbora nezakonito, te nema pravno uporište, ono je u sukobu s mirovnim procesom.

U petak su američki predstavnici s talibanima dogovorili tjedan dana primirja što bi mogao biti prvi korak prema stabilizaciji odnosa.

Amerikanci s talibanima pregovaraju još od 2018. godine, a sporazum bi trebao s jedne strane značiti odlazak stranih trupa iz te zemlje, i ujedno garanciju da Afganistan neće postati sigurno utočište za teroriste. U pregovorima ne sudjeluju predstavnici afganistanske vlasti, koju talibani ne priznaju.