Trump priprema stotinjak pomilovanja, Assange nije među njima

Očekuje se da će Trump do odlaska iz Bijele kuće pomilovati 50 do 100 osoba, no čini se da osnivač WikiLeaksa Julian Assange nije među njima, navode izvori Fox Newsa.

Tijekom posljednjih nekoliko mjeseci Trump je pomilovao nekoliko desetaka osoba, a prema neslužbenim informacijama priprema još nekoliko desetaka, a možda i stotinjak pomilovanja koja bi trebala biti objavljena tijekom ovog tjedna.

Izvori bliski Bijeloj kući navode da od strane mnogih priželjkivano pomilovanje Juliana Assangea nije na dnevnom redu. Assange je nedavno zamalo izbjegao izručenje SAD-u zbog optužbi za špijuniranje. Britanski sud ipak je odlučio odbiti zahtjev za izručenjem, te se Assange trenutno nalazi u britanskom zatvoru Belmarsh.

Assange je prvotno optužen od strane Obamine administracije da je pomagao u hakerskom provaljivanju u američka vladina računala, prilikom čega su izvučeni povjerljivi podaci koji su kasnije javno objavljeni. 2019. godine optužnica je proširena na djela špijunaže, a ako bude osuđen očekuje ga do 175 godina zatvora.