Trump protivno svojim obećanjima šalje nove trupe u Afganistan

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Američki ministar obrane, James Mattis, potvrdio je da SAD šalje preko 3000 novih vojnika u Afganistan što je dijelom nove Trumpove strategije prema kojoj želi pobjedu u ratu koji traje već više od 18 godina.

To je točno preko 3000 njih i iskreno, ja sam upravo sad potpisao posljednje naredbe dok promatramo male specifične elemente koji se odvijaju,“ izjavio je Mattis.


Widget not in any sidebars

Prema riječima senatora savezne države Georgije, Davida Perduea, radi se o „još 3500 vojnika“, prenosi portal Defense One.

Predugo je američka strategija u Afganistanu bila vođena politikom, što je dovelo do proizvoljnih ograničenja trupa i nerazumnih rasporeda za povlačenje trupa,“ izjavio je Perdue, istaknuvši kako su neprijatelji takve poteze tumačili kao manjak odlučnosti. „Konačno, rukavice su skinute.

Perdue, koji je posjetio Afganistan u srpnju, pohvalio je Trumpa kao „glavnog zapovjednika koji sluša svoje vojne zapovjednike te razumije da trebamo bolji, mudriji pristup u Afganistanu.

Trump je svoju novu strategiju objavio u kolovozu, tvrdeći kako je ona „brz i snažan“ odgovor na terorističke organizacije koje traže sigurno utočište u Afganistanu.

Ruski ministar vanjskih poslova, Sergey Lavrov nazvao je novu strategiju „slijepom ulicom“, dok su Pakistan i Kina kritizirali novi potez SAD-a. Prema njima, „nema vojnog rješenja“ za situaciju u Afganistanu.