Trump: „Rusija se mora povući iz Venecuele, sve opcije su otvorene“

Foto: Reuters / Carlos Jasso

Američki predsjednik poručio je Rusiji da povuče svoje jedinice koje se nalaze u toj zemlji prema sporazumu između Venecuele i Rusije iz 2001. godine. U zemlji se navodno nalaze dva kontingenta ruskih vojnika. Trump je pritom izjavio da su „sve opcije otvorene“ po pitanju izbacivanja Rusije iz Venecuele.

Stotinjak ruskih vojnika pristiglo je u Caracas u subotu, kao znak podrške vladi predsjednika Madura. Ovaj ruski potez američke vlasti opisale su kao „nepotrebnu provokaciju“. Američki potpredsjednik Mike Pence pozvao je Rusiju da povuče svoju podršku Maduru i „stane uz bok Juana Guaida“, oporbenog pretendenta na predsjedničko mjesto, koji ima svesrdnu podršku SAD-a.

Oglas:

    

Rusko ministarstvo vanjskih poslova odgovorilo je da je dolazak ruskih vojnika „strogo u skladu s ustavom zemlje i zakonskim aktima“.

Američki dužnosnici opetovano su upozoravali Rusiju da se ne uključuje u nadmetanje za prevlast između Madura i Guaida. Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton tako je izjavio početkom tjedna da „SAD neće tolerirati uplitanje neprijateljske vojne sile u zajedničke interese demokracije, sigurnosti i vladavine prava na zapadnoj hemisferi“.