Usprkos Trumpovoj nedavnoj izjavi da je američki angažman na Bliskom istoku „najveća pogreška u povijesti SAD-a“, američki je predsjednik naložio slanje dodatnih 2.000 vojnika u Saudijsku Arabiju, zajedno s dvije eskadrile borbenih aviona i tri jedinice protuzračnih raketnih sustava, kako bi pojačao zaštitu Saudijaca, a od koga drugog ako ne od „iranske prijetnje“.

Ovime će se broj američkih vojnika u toj zemlji povećati na 3.000 koliko su ih SAD poslale u tu zemlju nakon napada dronom na saudijsku rafineriju.

Unatoč tome što je Saudijska Arabija treća po veličini u svijetu po pitanju izdašnosti vojnog proračuna, više od jedne nuklearne sile kao što je Rusija, Saudijci nisu bili u stanju srušiti leteću kantu koju su prema njihovoj rafineriji poslali jemenski Hutiji (to su oni momci koji umjesto vojničke odjeće i obuće nose sakoe i sandale).

Kako bi zbog saudijske nesposobnosti zaštitili tu „arapsku demokraciju čuvenu po zaštiti ljudskih prava“, Amerikanci su odlučili poslati još svojih vojnika da čuvaju naftna polja. Ovim pojačanjem će broj američkih vojnika koji su poslani  na Bliski istok u posljednjih šest mjeseci doseći 14.000 vojnika.