Trump: „Saudijski kralj ne bi ostao na vlasti dva tjedna bez naše potpore“

Foto: Reuters / Jonathan Ernst

Tijekom svojeg govora u Mississippiju, američki predsjednik osvrnuo se na odnose SAD-a i Saudijske Arabije, te je kazao kako „saudijski kralj Salman ne bi ostao dva tjedna na vlasti bez američke potpore“. Saudijska Arabija jedan je od najbližih saveznika SAD-a na Bliskom istoku.

Mi štitimo Saudijsku Arabiju. Mogli bismo reći da su bogati. I doista volim kralja Salmana, no rekao sam mu – Mi te štitimo, bez nas možda ne bi bio dva tjedna na vlasti, morate plaćati za svoju vojsku.

Trump nije precizirao kad je to navodno rekao kralju Salmanu. Posljednji put službeno su razgovarali telefonskim putem u subotu, razmatrajući mogućnosti održavanja planirane proizvodnje nafte s ciljem održavanja stabilnosti tržišta i globalnog ekonomskog rasta nakon ponovnog uvođenja sankcija Iranu.

Saudijska Arabija vodeći je svjetski izvoznik nafte. Trump je nedavno kritizirao politiku OPEC-a zbog visokih cijena nafte, te je čak prošli mjesec na generalnoj skupštini UN-a njihovu financijsku politiku nazvao pljačkom.

Štitimo mnoge od tih zemalja nizašto, a oni nas iskorištavaju tako što nam prodaju skupu naftu. To nije dobro. Želimo da prestanu dizati cijene i počnu ih spuštati“, izjavio je tada Trump.

IZVORSputnik