Predsjednik SAD-a Donald Trump pozvao je Upravu za hranu i lijekove (FDA) da odobri cjepivo koje je razvila farmaceutska tvrtka Moderna, nakon što je obećao isporuke početkom prosinca. Trump se pohvalio da je njegovo požurivanje cjepiva „moderno čudo“.

U izjavi objavljenoj u ponedjeljak, američka biotehnološka tvrtka Moderna rekla je da će tražiti američko i europsko odobrenje za hitne slučajeve za svog kandidata za cjepivo protiv Covid-19, nakon što su tri faze ispitivanja pokazala da je ona učinkovita protiv koronavirusa 94,1 posto.

Predsjednik Donald Trump pozvao je Upravu za hranu i lijekove (FDA) da „DJELUJU BRZO!“ u odobravanju cjepiva i nazvao program razvoja cjepiva njegove uprave „velikim modernim čudom“.
Nije iznenađenje da će Trump tražiti brzo odobrenje i preuzeti zasluge za Modernin proboj. U obraćanju za Dan zahvalnosti američkim trupama u četvrtak, predsjednik je obećao da će dostava cjepiva „doslovno … započeti sljedeći tjedan i tjedan nakon njega, dodajući da će vojska prvo pomoći u davanju doza starijim osobama, zdravstvenim radnicima i drugima na prvoj liniji.

Trumpova hvalisanje „modernim čudom“ dolazi i nakon što je američki proizvođač lijekova Pfizer odgodio najavu svog cjepiva do pet dana nakon izbora. Iako je Pfizer inzistirao na tome da cjepivo može proglasiti učinkovitim tek uoči objave, Trump je optužio tvrtku, zajedno s FDA-om, da namjerno uskraćuju informacije kako bi ometale njegovu kandidaturu za reizbor.

Trump se tada prebacio i pohvalio se ulogom Operacije Warp Speed u pomaganju razvoju cjepiva Pfizer, prije nego što je tvrtka pojasnila da zapravo nije uzela nikakav vladin novac za financiranje svojih istraživanja.

Moderni je, međutim, trebalo 1,5 milijardi dolara da razvije i proizvede 100 milijuna doza svog cjepiva, pružajući Trumpu dovoljno prilika da si pripiše zasluge.

Iako je Joe Biden, koji se već proglasio sljedećim predsjednikom SAD-a, u više navrata optuživao Trumpa da je upropastio svoj odgovor na koronavirus, predsjednik je i dalje ostao tipičan drzak.

Da imate drugačiju upravu s drugim ljudima, za ovo što smo učinili trebalo bi, po mom mišljenju, tri, četiri, pet godina“, rekao je novinarima početkom ovog mjeseca.


Trump: „Ne bojte se korona virusa, ne dopustite da vam upravlja životom“