Trump tuži FBI zbog nelegalnog pretresa, traži nadzor nad oduzetim dokumentima

Foto: AP / Mark Humphrey

Bivši američki predsjednik Donald Trump podnio je tužbu u ponedjeljak tražeći da spriječi FBI da pregleda dokumente koje su agenti zaplijenili tijekom pretresa njegove rezidencije u Mar-a-Lagu dok se ne imenuje nepristrani nadzor treće strane. Trump je raciju opisao kao “ilegalnu i protuustavnu”.

U tužbi se traži imenovanje nepristranog nadzora koji bi pregledao materijal koji je zaplijenio FBI i utvrdio je li zaštićen predsjedničkom ili povjerljivošću odvjetnika i klijenta prije nego što ga agencija počne ispitivati. Trumpov pravni tim također je zatražio da Ministarstvo pravosuđa dostavi detaljan popis zaplijenjenih materijala i vrati sve što je izvan opsega naloga za pretres.

Deseci agenata pretresli su Trumpovo imanje u Palm Beachu ranije ovog mjeseca, u operaciji navodno usmjerenoj na vraćanje povjerljivih dokumenata koje je Trump uzeo iz Bijele kuće 2021. godine.

“Do danas, Vlada nije uspjela legitimizirati svoju povijesnu odluku da pretrese dom predsjednika koji je u potpunosti surađivao”, navodi se u podnesku. Opisujući prepad kao “šokantno agresivan”, dokument navodi da je Trump “jasni predvodnik na republikanskim predsjedničkim predizborima 2024.”, ponavljajući inzistiranje bivšeg predsjednika da je racija bila politički motivirana.

Glavni državni odvjetnik Merrick Garland objavio je nalog za pretres kojim je FBI ušao u Trumpov dom, ali Ministarstvo pravosuđa borilo se da izjava pod prisegom – korištena za utvrđivanje vjerojatnog razloga i dobivanje naloga – ostane pod pečatom. Sudac iz Floride koji je odobrio nalog dao je Ministarstvu pravosuđa rok do četvrtka da objavi redigiranu verziju.

Iako ostaje nejasno što je zapravo otkriveno u potrazi, New York Times je u ponedjeljak izvijestio da je iz Mar-a-Laga pronađeno ukupno 300 dokumenata s oznakama tajnosti: 150 predao je Trump u siječnju, a još 150 koju je Trump dobrovoljno ponudio u lipnju ili je zaplijenjena u raciji ovog mjeseca.

Članak u Timesu djelomično je pripisan Maggie Haberman, novinarki koja je od 2021. tvrdila da je Trump nezakonito postupao s osjetljivim dokumentima nakon što je napustio Washington.

Trump raciju i njeno izvještavanje o njegovim navodnim zločinima smatra operacijom koju su predvodili demokrati kako bi ga spriječili da se ponovno kandidira za dužnost 2024.

“Ova provala, pretres i zapljena u Mar-a-Lagu bili su nezakoniti i protuustavni, a mi poduzimamo sve potrebne radnje da vratimo dokumente, koje bismo im dali bez potrebe za gnusnim prepadom na moj dom ”, rekao je u priopćenju u ponedjeljak.

Autor: Ivica Mandekić