Trump: „Uskoro izlazimo iz Sirije, neka drugi preuzmu brigu“

Foto: Khalil Ashawi / Reuters

Američki predsjednik nenadano je izjavio da će se američke snage uskoro povući iz Sirije, navodeći kao obrazloženje poraz ISIL-a i potrebu za povećanom zaštitom američkih granica, te izgradnju „posrnule“ domaće infrastrukture.

Ubrzo izlazimo iz Sirije. Neka drugi sad preuzmu brigu“, najavio je Trump prilikom tiskovne konferencije povodom izlaganja plana za obnovu američke infrastrukture.

[do_widget id=text-53]

Trump je objasnio da su SAD potrošile 7 bilijuna dolara na Bliskom istoku, te da je većina truda bila uzaludna. Spomenuo je kako se američkim novcem financira izgradnja škola i infrastuktura na Bliskom istoku, samo da bi te iste škole potom bile razrušene od strane pobunjenika, dok u SAD-u nema dovoljno novaca u proračunu za izgradnju vlastitih škola u lokalnim sredinama.

Trump je također pričao o granici s Meksikom, te je spomenuo da 32.000 američkih vojnika čuva crtu razgraničenja između Sjeverne i Južne Koreje, dok je američka granica s Meksikom nedovoljno zaštićena.

Trumpova najava o povlačenju iz Sirije u skladu je s njegovom nedavnom izjavom koju je dao na zajedničkoj konferenciji s australskim premijerom, gdje je poručio da nakon poraza ISIL-a Amerikanci više nemaju drugih ciljeva u Siriji.

Istovremeno, njegove poruke o povlačenju iz te zemlje u kontradiktornosti su s izjavama drugih američkih dužnosnika, posebno State Departmenta i Pentagona, iz čega se može zaključiti da američka politika nije jednoznačna i ujedinjena.

IZVORRT