Novi trgovinski rat kojeg je najavio američki predsjednik Donald Trump već je zaradio veliki udarac u obliku kineskog odbijanja uvoza stranog smeća, posebice onog iz SAD-a.

Kina je već dugi niz godina jedan od najvećih uvoznika otpada i ostalih sirovina za recikliranje. Međutim, nakon što je Trump zaprijetio uvođenjem oštrih nameta u trgovinskom ratu, iz Pekinga su najavili da će to rezultirati njihovom zabranom prihvata pošiljki smeća iz SAD-a i drugih zemalja, što će iste ostaviti da se same snalaze.

Tijekom 2016., Kina je zbrinjavala oko 80 posto otpada za reciklažu iz SAD-a, stoga ne treba čuditi nagla reakcija vlasti na odluke SAD-a, piše Reuters.

Predstavnik SAD-a izjavio je za Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO) kako je kineska zabrana uvoza otpada bila „ometajuća“ te je istaknuo kako će Peking biti kriv za ubrzani rast smetlišta u SAD-u i drugim zemljama svijeta.

Kineske uvozne restrikcije na reciklažni otpad prouzročile su temeljni poremećaj u globalnom opskrbnom lancu otpadnih materijala, usmjeravajući ih od produktivnog korištenja prema odbacivanju,“ rekao je glasnogovornik SAD-a na sastanku u Ženevi.

Predstavnici SAD-a također su optužili Kinu da je uvela restrikcije previše brzo, što je rezultiralo nemogućim stanjem za industriju i potencijalnim kolapsom.

Zahtijevamo da Kina odmah zaustavi implementaciju i revidira ove mjere,“ izjavili su panično iz SAD-a.

Glasnogovornik EU-a je pak naveo kako bi ova zabrana mogla rezultirati izvozom otpada u zemlje trećeg svijeta, koje bi navodno izrazile dobrodošlicu ovom potezu. Problem je jedino u tome što one navodno ne vode baš pretjeranu brigu o okolišu, budući da sav otpad zapravo odlažu na golema odlagališta ili ga spaljuju, čime se dodatno zagađuje atmosfera.

Očekivano i sasvim logično, Kina je odbacila bilo kakvu odgovornost za nastalu situaciju, čiji je predstavnik izjavio kako bi se nacije morale zasebno pobrinuti za odlaganje svog smeća na ekološki prihvatljiv način, dok je Kina uvela zabranu navodno samo zato da bi očistila svoje regije.

Kina traži put prema harmonizaciji čovjeka i prirode,“ tvrdili su predstavnici u Ženevi.