Trump: “Vode nas prema 3. svjetskom ratu, ja bih postigao mirovni sporazum u roku 24 sata”

Bivši američki predsjednik Donald Trump kritizirao je odluku koju su donijeli brojni zapadni saveznici da Ukrajini isporuče teško oklopljene borbene tenkove, tvrdeći da to eskalira rat koji se nikada ne bi dogodio u njegovo vrijeme.

U svom prvom velikom govoru izvan svoje matične države Floride u subotu, Trump je okupljenima u Salemu, New Hampshire, rekao da je njegovo predsjedništvo odvratilo ruskog predsjednika Vladimira Putina od davanja zelenog svjetla njegovom agresivnom otimanju zemlje, dodajući da bi on osigurao potpisivanje mirovnog sporazuma u roku od 24 sata.

 “Moja nas je osobnost čuvala od rata”, rekao je bivši predsjednik okupljenima. “I prije sam vam rekao, ovo se nikada ne bi dogodilo s Rusijom. Putin nikada ne bi ušao u Ukrajinu. Čak i sada, to bih mogao riješiti u 24 sata. Tako je užasno što se dogodilo. Ti gradovi su sada srušeni.”

Nakon što je administracija Joea Bidena objavila planove da Ukrajini priskrbi američke borbene tenkove Abrams, Trump je na svojoj platformi Truth Social objavio: “Prvo dolaze tenkovi, a zatim nuklearne bombe. Završi ovaj ludi rat odmah. Tako jednostavno za napraviti!”

U Columbiji, u Južnoj Karolini, u subotu je bivši američki predsjednik oštro kritizirao Bidenovu lošu prosudbu, za koju je tvrdio da nas je gurnula na rub još jednog svjetskog rata.

“Kroz slabost i nesposobnost, Joe Biden nas je doveo na rub Trećeg svjetskog rata. Kao predsjednik, snagom ću vratiti mir. Da sam ja predsjednik, ne bi bilo rata s Rusijom u Ukrajini. To se ne bi dogodilo”, rekao je Trump.

“Čak i sada, unatoč golemim gubicima života i razaranju većeg dijela te zemlje, želio bih postići mirovni sporazum u roku od 24 sata. Mogli biste sklopiti mirovni dogovor, mogli biste sklopiti dogovor za obje strane odmah”, dodao je.