Trump vodi Bidena u predizbornim anketama

Bivši američki predsjednik Donald Trump vodi pred Joeom Bidenom za četiri boda u novoj anketi, a Bidenov rejting pao je na novu nisku razinu. Među sve većim brojem potencijalnih republikanskih protukandidata, Trump je nadaleko favorit za nominaciju svoje stranke.

Objavljeno u nedjelju, istraživanje Washington Posta/ABC Newsa pokazuje da je Bidenova stopa odobravanja pala na 36%, što je pad s 42% u veljači. Niske ocjene mučile su Bidena tijekom cijelog njegovog dosadašnjeg mandata, ali 36% je najniži rezultat u bilo kojoj anketi Posta/ABC-a do danas.

Čini se da Bidenova prošlomjesečna objava da će se kandidirati za drugi mandat 2024. nije učinila mnogo za stvaranje entuzijazma među njegovim biračima. Registrirani demokrati podjednako su podijeljeni (47%-47%) o tome treba li stranka nominirati Bidena ili ‘nekog drugog osim Bidena’ 2024., dok 77% nezavisnih kandidata koji se priklanjaju demokratima želi da se 80-godišnji sadašnji predsjednik zamijeni na kormilo stranke.

Bidenovo slabo odobravanje i mlak entuzijazam oko njegove kampanje išli su na ruku Trumpu. Upitani za koga bi glasali 2024., 44% odraslih Amerikanaca reklo je da bi ‘definitivno’ ili ‘vjerojatno’ glasali za Trumpa, dok je 38% reklo da bi ‘definitivno’ ili ‘vjerojatno’ podržalo Bidena; 18% je bilo neodlučno.

Trump, koji je svoju kampanju najavio u studenom, daleko je favorit za republikansku nominaciju; 51% anketiranih republikanaca reklo je da bi voljeli vidjeti Trumpa na tom mjestu, dok je 25% dalo prednost guverneru Floride Ronu DeSantisu, koji još nije službeno ušao u utrku. Preostali kandidati – popis koji uključuje bivšeg potpredsjednika Mikea Pencea i bivšu guvernerku Južne Karoline Nikki Haley – svi su osvojili između 1% i 6%.