Trump vodi u anketama za republikanske predizbore

Bivši američki predsjednik Donald Trump dominira u republikanskim predizborima u hipotetskoj utakmici, pokazalo je istraživanje Reutersa/Ipsosa.

U anketi su sve ispitanike pitali: „Razmišljajući o predsjedničkim izborima 2024., koga biste podržali kao republikanskog kandidata za predsjednika?

Sveukupno, 54 posto republikanaca reklo je da bi podržalo Trumpa. Samo je još jedan potencijalni kandidat dobio dvoznamenkastu potporu — guverner Floride Ron DeSantis, koji je imao 11 posto podrške.

Bivši potpredsjednik Mike Pence našao se na trećem mjestu s potporom od osam posto, a slijede bivša američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley (četiri posto) i senator Ted Cruz (tri posto). Preostali potencijalni kandidati, uključujući guvernera Teksasa Grega Abbotta, bivšeg državnog tajnika Mikea Pompea, senatora Marca Rubija, senatora Josha Hawleyja i bivšeg guvernera New Jerseyja Chrisa Christieja, svi su dobili dva posto potpore ili manje. Sveukupno, 14 posto republikanaca reklo je da nisu sigurni koga bi u konačnici podržali.

Istraživanje, provedeno od 13. do 17. prosinca 2021., među 4.406 odraslih osoba, ima marginu pogreške od +/- 1,7 posto.

Istraživanje daje slične rezultate kao i istraživanje Harvarda/Harrisa objavljenog prošlog mjeseca, koje je pokazalo da je Trump vodeći na polju republikanskih predizbora s 58 postotnih bodova.