SAD su nametnule nove sankcije svakome tko trguje s Iranom po pitanju čelika, bakra, aluminija i srodnih proizvoda, nastavljajući ekonomsku blokadu Teherana kako bi se nastavio pritisak oko nuklearnog sporazuma.

Izvršna naredba koju je u srijedu potpisao američki predsjednik Donald Trump nalaže da će imovina bilo koga tko na bilo koji način sudjeluje u „značajnim“ transakcijama s iranskim sektorom metala, biti zaplijenjena od strane SAD-a u skladu sa zakonima o sankcijama, prenosi RT.

Pored toga, svatko tko bude optužen za materijalno pomaganje, sponzoriranje ili potporu onima koji su kažnjeni, također će imati blokiranu imovinu.

Oglas:

       

Blokirana imovina „ne može se prenositi, plaćati, izvesti, povući ili na drugi način biti obrađena“, navodi izvršna naredba. Sankcije se primjenjuju na imovinu unutar SAD-a, ili u posjedu ili pod kontrolom bilo koje osobe iz SAD-a.

Netanyahu: „Izrael ima dokaze da Iran razvija nuklearno oružje“

Ministarstvo financija priopćilo je kako će omogućiti 90-dnevno razdoblje „prestanka rada“ za sve transakcije povezane s iranskim metalnim sektorom.

Nove sankcije dio su kontinuirane politike SAD-a da „uskrati Iranu sve puteve do nuklearnog oružja i interkontinentalnih balističkih raketa, te da se suprotstavi ukupnom iranskom malignom utjecaju na Bliskom istoku“.

Dodaje se da i da bi se prihodi od takve trgovine metalima mogli upotrijebiti za „osiguravanje financijske potpore za širenje oružja za masovno uništenje, terorističkih skupina i mreža, kampanje regionalne agresije i vojne ekspanzije“.

Metalne prerađevine predstavljaju oko 10 posto iranskog izvoza.

Glavni protivnik nuklearnog sporazuma, u kojem Iran navodi isključivo mirnodopski nuklearni program, je Izrael. Ironično, SAD se iz ovog sporazuma povukao 2015. pod izlikom „ograničavanja“ sposobnosti Irana da razvije nuklearno oružje.

Video: Voditelj CNN-a upitao Netanyahua koliko Izrael ima nuklearnih bombi