Američki predsjednik najavio je slanje Nacionalne garde u Portland, gdje već mjesecima traju neredi i nasilje anarhista i pristaša BLM pokreta, ukoliko savezne agencije u dva dana je uspiju dovesti stanje u normalu.

Trump je na tiskovnoj konferenciji u četvrtak najavio mogućnost slanja Nacionalne garde, dan nakon što su Ured za domovinsku sigurnost i guvernerka savezne države Oregon Kate Brown dogovorili povlačenje savezne policije iz Portlanda, gdje posljednjih mjesec dana nastoje zaštititi državno vlasništvo i zajedno s lokalnom policijom dovesti stanje u red.

Naši ljudi ostaju ondje da vide mogu li riješiti stvari danas i sutra, a ako ne mogu onda šaljemo Nacionalnu gardu, i riješiti ćemo problem”, izjavio je Trump, pritom karakterizirajući izgrednike kao profesionalne anarhiste, teroriste i ljude koji mrze svoju državu.

U sklopu dogovora o povlačenju saveznih jedinica, portlandska policija uklonila je izgrednike sa dvije lokacije u gradskim parkovima gdje su se isti utaborili o organizirali nerede.

Šef Ureda za domovinsku sigurnost Chad Wolf izjavio je da će se povlačenje saveznih jedini provesti samo ako uz uvjet da je savezno državno vlasništvo sigurno.