Trumpova administracija: Život počinje začećem

Foto: Scott Olson / AFP

Trumpova administracija objavila je strateški plan za razdoblje 2018. do 2022. godine, koji jasno u nekoliko točaka definira da život počinje začećem, a ne rođenjem. Dokument se nalazi na službenim stranicama State Departmenta.

Naša je misija ostvarenje programa i inicijativa koje pokrivaju široki spektar aktivnosti, služeći i štiteći Amerikance u svakom razdoblju života, počevši od začeća“, stoji na samom početku dokumenta.

Oglas:

Za razliku od toga, dokument Obamine administracije navodio je: „Naša je misija ostvarenje programa i inicijativa koje pokrivaju široki spektar aktivnosti, služeći i štiteći Amerikance u svakom razdoblju života“.

U objašnjenju strateškog cilja broj 1 (Reforma, jačanje i modernizacija nacionalne zdravstvene zaštite), novi dokument navodi: „Bilo da se radi o pružateljima, zaposlenicima, pacijentima ili konzumentima, naš konačni cilj je poboljšanje zdravstvene zaštite za sve ljude, uključujući nerođene, kroz mjere zdravstvene skrbi.

U objašnjenju strateškog cilja broj 3 (Jačanje ekonomskog i socijalnog blagostanja Amerikanaca kroz životni vijek) stoji: „Osnovna komponenta naše misije je posvećenost služenju svim Amerikancima od začeća do prirodne smrti, posebno imajući naglasak na pojedincima i populacijama kojima prijeti opasnost od ekonomskih i društvenih problema, kroz pružanje efikasnih usluga.

Trumpova administracija ovime je još jednom, iako samo simbolično, naglasila svoju posvećenost borbi za pravo na život nerođene djece.