Trumpova predizborna obećanja – okončanje ratova, ograničavanje mandata „vječnih“ kongresmena

Foto: Alon Skuy / AFP

Bivši predsjednik Donald Trump najavio je svoju treću kampanju za Bijelu kuću u utorak navečer u svom odmaralištu Mar-a-Lago pred tisućama obožavatelja i stotinama medijskih kuća.

U 69-minutnom obraćanju, Trump je predstavio svoj predizborni program.

“Ovo je ono što mi zovemo Nacionalna agenda veličine, jer naša zemlja može biti veća nego što je ikad bila”, rekao je Trump. “Naša država više nije sjajna. To je nered. Ali naša zemlja može biti veća nego što je ikada bila. Bit će toga još, mnogo više u mjesecima koji su pred nama—a toliko je stvari koje moramo učiniti. Put pred nama neće biti lak.”

Program uključuje nastojanje da se za Sjedinjene Države izgradi “štit” protiv interkontinentalnih balističkih projektila, amandman na Ustav SAD-a koji nameće ograničenja mandata za članove Kongresa, kao i zabranu članovima Kongresa da trguju dionicama, te ponovno zapošljavanje svakog američkog vojnog službenika otpuštenog jer se nisu htjeli cijepiti.

Držat ću Ameriku podalje od glupih i nepotrebnih stranih ratova, baš kao što sam činio četiri godine ranije, rekao je Trump. “Opet ćemo imati mir kroz snagu. Kako bi zaštitili naše ljude od nezamislive prijetnje nuklearnog oružja i hipersoničnih projektila, Sjedinjene Države također moraju izgraditi najsuvremeniji proturaketni obrambeni štit sljedeće generacije. Trebamo to. Riječ koju odbijam izgovoriti: ‘Nuklearna’. Moramo je imati. Treba nam obrambeni štit. Imamo tehnologiju.”