Stručnjaci procjenjuju kako je oko 6.000 žena i djevojčica u Irskoj bilo podvrgnuto primitivnom ritualu genitalnog sakaćenja, svojstvenog nekim plemenima u Africi, Aziji te na Bliskom istoku, dok stručnjaci upozoravaju da isto očekuje još 3.000 drugih djevojčica.

Na konferenciji u Dublinu, aktivisti su se okupili kako bi razgovarali o pokušaju zaustavljanja ritualnog genitalnog sakaćenja te su pozvali na uvođenje nacionalnog plana djelovanja.

Portal Journal izvijestio je da je senatorica Ivana Bacik, koja je pomogla u kreiranju irskog zakona protiv genitalnog sakaćenja, rekla da takve prakse treba tretirati kao „ozbiljan oblik zlostavljanja djece“, iako je činjenično gledano to dio kulture nekih afričkih, azijskih i bliskoistočnih plemena.


Najmanje 10.000 djevojčica i žena u Finskoj bilo je žrtvama genitalnog sakaćenja


Genitalno sakaćenje je kulturološka praksa u kojoj se uklanjaju neki dijelovi ili cjelokupni dio genitalija djevojčica koje još nisu u pubertetu, ali i starijih. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) procjenjuje da je više od 200 milijuna žena i djevojaka širom svijeta prošlo agoniju ovakvog primitivizma te da svake godine isti ritual prijeti tri milijuna djevojčica.

Ovakva praksa ne samo da može dugoročno uzrokovati fizičku i mentalnu štetu, već može, u nekim slučajevima, dovesti i do smrti. Prošle godine muškarac iz Somalije branio je sakaćenje ženskih genitalija, čak i nakon što mu je kći umrla tijekom postupka, zbog gubitka krvi.

Slučajevi sakaćenja ženskih genitalija zabilježeni su u 30 zemalja, većinom u Africi, Aziji i na Bliskom istoku.

Ali broj djevojčica i žena koje su žrtve takvih bizarnih obreda raste u Europi, Australiji i SAD-u, zbog rastuće imigracije iz zemalja u kojima se ta praksa provodi desetljećima.


Engleska: Preko 5500 slučajeva sakaćenja ženskih genitalija 2016., ali niti jedan slučaj nije završio na sudu


Početkom ove godine u Ujedinjenom Kraljevstvu, žena iz Ugande postala je prva osoba osuđena za FGM. Osuđena je na 11 godina zbog omogućavanja rezanja genitalija trogodišnjoj kćeri, ostavljajući djevojčicu trajnu fizičku i vjerojatnu psihološku štetu.

Ovakvi rituali su ilegalni u mnogim zemljama Europe, ali se slučajevi jako rijetko procesuiraju, posebice zato jer imigranti nerijetko putuju u matične zemlje, iz kojih su navodno pobjegli, kako bi se ritual obavio tamo.