Tunis je postao prva arapska država koja će uvesti seksualni odgoj u svoje škole, u partnerstvu s UN-ovim Populacijskim fondom i grupama koje se bore za prava na ubijanje fetusa.

Ministarstvo obrazovanja udružilo se s UN-ovom agencijom, tunizijskim Udruženjem za seksualno i reproduktivno zdravlje te Arapskim institutom za ljudska prava kako bi izradili nastavni plan i program koji će se provoditi počevši od vrtića, javlja Media Line.

Prema izvješću, nastavni plan i program će se tijekom dvije godine provoditi na više lokacija u cijeloj zemlji prije nego što se uvede na nacionalnoj razini.

To što bi Tunis trebao preuzeti pionirsku ulogu u arapskom seksualnom obrazovanju nije iznenađujuće s obzirom na to koliko je zemlja bila desetljećima napredna kada su u pitanju rodna ravnopravnost i prava“, rekao je novinar Khaled Diab.

Godine 1965., navodi se u izvješću, Tunis je legalizirao ubijanje fetusa te pokrenuo čitav državni napor da smanji natalitet.

Zemlja je postala sve „progresivnija“ i dobro upoznata s Internetom nakon Arapskog proljeća 2011. koje je donijelo promjenu vlasti.

Novije društvene promjene uključuju porast pokreta feminističkog pokreta #MeToo i aktivnosti protiv seksualnog uznemiravanja.

Slah Zouaghi, glasnogovornik Ambasade Tunisa u Washingtonu, DC, rekao je za Washington Post, da je program seksualnog obrazovanja usmjeren na učenike osnovnih i srednjih škola, a stariji učenici uče o trudnoći i pobačaju.

Feministička autorica Khedija Arfaoui rekla je kako će novi nastavni program „zaštititi zdravlje žena i djece.“ Dodala je da je seksualni odgoj uveden u Tunisu prije 50 godina, ali da je tada prestao zbog „otpora“ mogućnosti koja još uvijek postoji.

Mnogi Tunižani duboko su konzervativni i to potencijalno može stvoriti povratnu reakciju“, rekla je Diab. „Pored toga, postavljanje seksualnog obrazovanja kulturno osjetljivim, kako vlada namjerava, moglo bi biti problematično, s obzirom na raširenu stigmatizaciju homoseksualnosti i seksa izvan braka.