Član stručnog tijela savjeta predsjednika Recepa Erdogana natuknuo je da je Turska spremna ići u rat s Rusijom nakon niza tenzija zbog eskalacije sukoba u terorističkom uporištu Idlib u kojem su ubijena 33 turska vojnika tijekom zračnih udara sirijske vosjke.

Mesut Hakki Casin, član savjetodavnog tima za sigurnost i vanjsku politiku turskog predsjednika, dao je svoje komentare nedugo nakon što su 33 turska vojnika ubijena u Idlibu tijekom napada sirijske vojske koju podržava Rusija.

Borili smo se protiv Rusije 16 puta tijekom povijesti i borit ćemo se opet,“ riječi su Casina koje je prenio RT.

Dužnosnik je ukazao na značajno rusko muslimansko stanovništvo i tvrdio da će se zemlja „razbiti iznutra“ ako izbije oružani sukob između Moskve i Ankare.

NATO je održao hitan sastanak na kojem je raspravljao o situaciji u Idlibu u petak, nakon zahtjeva svoje članice Turske. Dužnosnici u Ankari obećali su odmazdu protiv Damaska.

Moskva je u međuvremenu priopćila kako je sirijska vojska odgovorila na ofenzivu terorističke skupine Hayat Tahrir al-Sham (HTS), ogrankom al-Qaede u Siriji, te da su turski vojnici stradali jer su bili među teroristima. Rusija je objasnila da Ankara nije uspjela obavijestiti o da je njihovo osoblje bilo prisutno na tom području.

Napetosti su u Idlibu posljednjih mjeseci su u velikom porastu; pokrajina ostaje posljednje uporište pod kontrolom terorističkih snaga. Ankara je optuživala Damask za kršenje primirja i navodno bombardiranje civila, dok je Rusija rekla da Turska nije uspjela obećati da će očistiti Idlib od džihadističkih skupina.

U čitavom sukobu, američki predsjednik Donald Trump podržao je Tursku agresiju u Siriji.