Najmanje 15.000 afganistanskih imigranata, koji su preko Turske željeli ući u EU, deportirano je natrag u svoju „opasnu“ domovinu. Time se po tko zna koji put jasno pokazalo kako je čitava „izbjeglička kriza“ tek obična prijevara.

Turski ministar unutarnjih poslova Suleyman Soylu vijest o deportaciji iznio je na turskoj televiziji kao odgovor na činjenicu kako se broj afganistanskih imigranata u Turskoj ove godine povećao za čak 400 posto, prenosi Afghanistan Analyst Network.

U travnju i svibnju ove godine, tisuće Afganistanaca deportirane su natrag u domovinu. Većina njih u Turskoj je bila smještena u gradu Ezurum.

Trenutno se u Turskoj nalazi još oko 157.000 Afganistanaca, koji su po brojkama iza Sirijaca. No, u samo prva tri mjeseca ove godine, 20.000 Afganistanaca bez dokumenata je ušlo u Tursku.

Zanimljivost je i da su dužnosnici Afganistana u travnju ove godine otputovali u Tursku, na zahtjev turskih vlasti, kako bi svojim državljanima bez dokumenata dali valjane putne isprave te pomogli u deportacijama.

Deportacije se neometano provode uz znanje i pomoć UN-ove Međunarodne organizacije za migracije (IOM), što je dodatno svjedočanstvo kako je Afganistan i više nego sigurna zemlja te da afganistanski „tražitelji azila“ zapravo nemaju što tražiti u Europi.