Turska deportirala 11 francuskih ISIL-ovaca u Francusku

Turska je odlučila deportirati 11 francuskih državljana koji su se borili na strani ISIL-a natrag u Francusku nakon što je francuski predsjednik Macron optužio Tursku da surađuje s islamskim teroristima na sjeveroistoku Sirije.

Truski predsjednik Erdogan poručio je da Ankara ne želi biti odgovorna za čuvanje stranih terorista istovremeno kritizirajući nevoljkost zapadnih država da riješe problem svojih državljana koji su se borili na strani ISIL-a.

Repratriacija stranih ISIL-ovih boraca se nastavlja. Po tom pitanju, 11 francuskih državljana poslano je kući“, stoji u izjavi glasnogovornika turskog ministarstva unutarnjih poslova.

Jedanaest francuskih državljana, četiri takozvane „ISIL-ove nevjeste“ i njihovo sedmero djece, uhićeni su u Turskoj nakon bijega iz zarobljeničkog kampa na sjeveroistoku Sirije. Turski dužnosnici objasnili su da će žene biti predane francuskim vlastima, dok će djeca biti predana nadležnim socijalnim službama.

Erdogan je upozorio da će Turska nastaviti s repatriacijom stranih državljana čak i ako su im te zemlje oduzele državljanstvo.

Hoće li pripadnici ISIL-a ostati na njihovoj granici ili će ih ovi primiti, to se nas ne tiče. Zapad mora početi brinuti o svojim problemima.

Vjeruje se da se oko 500 francuskih državljana nalazi u zarobljeničkim kampovima na sjeveroistoku Sirije, od koji 60 boraca ISIL-a. Francuska vlada nastoji spriječiti njihov povrat u Francusku, te želi da im se sudi u Siriji i Iraku za sudjelovanje u ratnim zločinima.