Turska, Izrael i islamistička stranka Ennahdha iz Tunisa optužene su da su planirale atentat na predsjednika Kaisa Saieda, prema istrazi objavljenoj u tuniskim novinama al-Anwar. Kao odgovor, Ennahdha je tužila novine. Izraelske i turske vlasti još nisu odgovorile na ove optužbe.

Prošlog su tjedna mediji u zemlji izvijestili da je pokušaj atentata na tuniskog predsjednika spriječen u jednom od obalnih gradova. Saiedov ured za tisak nije službeno komentirao izvješća.

Pokušaj atentata na Saida trebao se dogoditi 8. svibnja 2020. godine, kada je u grad Djerba isporučena raketa zemlja-zrak. Trebalo je raketu prevesti u glavni grad kako bi oborili avion s predsjednikom“, tvrdi al-Anwar.

Novine su također naznačile da je smjena guvernera pokrajine Bena Arousa, koji je navodno znao za planiranje, nekako povezana s pokušajem ubojstva predsjednika.

Publikacija je svoje tvrdnje temeljila na podacima navodno dobivenim s računala vođe stranke Ennahdha, Racheda Ghannouchija.

Rached Ghannouchi kontaktirao je turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, Ibrahima Munira, najstarijeg člana Egipatske muslimanske braće, kao i izraelski Mossad“, pišu novine.

Prema istim navodima, nedavno je u Tunisu uhićen izraelski špijun, koji je navodno ušao u zemlju s turskom putovnicom i nosio potvrdu o braku sa zaposlenicom tuniskog Ministarstva pravosuđa.

Prema novinama, Kais Saied je od ožujka bio oprezan prema zračnim putovanjima.

Saied je ranije održao govor izravno optužujući islamističke političke skupine za planiranje njegova ubojstva, rekavši „Ne bojim se nikoga osim Boga i ako umrem bit ću mučenik“, prenosi The New Arab media.

U međuvremenu, predsjednik parlamenta Rached Ghannouchi odgovorio je na izvješća u al-Anwaru optužujući novine za širenje klevete i glasina kako bi dodatno pogoršale krizu u Tunisu.

Odvjetnici stranke dobili su upute da podignu tužbu protiv novina i autora lažne istrage što je prije moguće“, napisao je Ghannouchi.

Izvješća dolaze nakon što je tuniski predsjednik Kais Saied suspendirao parlament 24. kolovoza do daljnjega nakon što je u početku zamrznuo tijelo, razriješivši svog premijera 25. srpnja i preuzevši izvršnu vlast.

Saiedovi suparnici osudili su ovaj potez kao napad na demokraciju i smatraju ga državnim udarom. Međutim, mnogi ljudi su pozdravili Saiedovu odluku slavljem na ulicama.

Saied, izabran u velikom broju 2019. godine, obećavši da će se suprotstaviti korupciji, inzistirao je da je njegova intervencija potrebna kako bi se zemlja spasila od kolapsa.