Turska i Rusija dogovorile isporuku drugog kontingenta S-400 protuzračnog sustava

Foto: Sputnik / Grigoriy Sisoev

Isporuka prvog kontingenta protuzračnog sustava S-400 kasnila je zbog situacije oko globalne pandemije, no unatoč tome turski i ruski vrh dogovorili su isporuku i drugog kontingenta protuzračnog sustava, usprkos stalnom protivljenju i prijetnjama sankcijama od strane SAD-a.

Turski podtajnik za obrambenu industriju Ismail Demir objavio je da su Moskva i Anakara postigle sporazum u isporuci druge pošiljke protuzračnog sustava, te da je još samo preostalo da se dogovore detalji o transferu tehnologije i putu prema zajedničkoj proizvodnji dijelova u Turskoj.

Oglas:

  

Demir je dodao da će sustav biti korišten za čuvanje turskog zračnog prostora, kako je bilo prvotno i predviđeno, a nikako neće stajati u skladištu ili biti preprodan.

Kao što smo od početka tvrdili, ako kupimo sustav, tada ćemo ga i koristiti prema njegovoj namjeni. Što se tiče isporuke sustava, ona je kasnila zbog situacije u svijetu i otežanog transporta.

Također je napomenuo da pregovori oko kupnje američkog obrambenog sustava Patriot nikako ne napreduju zbog nedostatka ponude od strane SAD-a. Turska također pregovara s Francuskom i Italijom o kupnji i proizvodnji opreme za zajednički projekt Eurosam protuzračnog sustava.