Ankara i Moskva iznijele su potencijalna rješenja za ponovno otvaranje ukrajinskih crnomorskih luka, pri čemu Rusija nudi siguran prolaz brodovima, dok je Turska rekla da bi mogla pomoći u usmjeravanju plovila oko ukrajinskih pomorskih mina raspoređenih da zaustave rusko napredovanje.

Ruski veleposlanik pri UN-u Vassily Nebenzia rekao je novinarima u srijedu da je Kremlj otvoren za stvaranje “sigurnog prolaza” za pošiljke žitarica, ali je rekao da Moskva ne može jamčiti rutu koja bi bila bez mina.

“Nismo odgovorni za uspostavljanje sigurnih koridora. Rekli smo da možemo osigurati siguran prolaz ako se ti koridori uspostave”, rekao je. “Očito je da se mora raditi ili o deminiranju teritorija koji su minirali Ukrajinci ili da se osigura da prolaz ide oko tih mina.”

Dok je Turska rekla da će “trebati neko vrijeme” za uklanjanje streljiva, ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu sugerirao je da bi se u nekim ukrajinskim lukama mogli pronaći sigurni koridori, predstavljajući ponudu kao kratkoročno rješenje.

“Budući da je lokacija mina poznata, određene sigurne linije uspostavit će se u tri luke”, rekao je ranije u srijedu, dodajući da bi brodovi mogli “sigurno dolaziti i odlaziti u luke bez potrebe za čišćenjem mina”.

Cavusoglu je dodao kako Ankara nije dobila odgovor Kremlja na prijedlog, ali trenutno radi s Ujedinjenim narodima na planu. Glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric potvrdio je da su razgovori u tijeku, premda je istaknuo da će za napredak biti potreban sporazum i Ukrajine i Rusije.

U međuvremenu, turski ministar nacionalne obrane Hulusi Akar rekao je za TRT da su tri zemlje nedavno stvorile “mehanizam za hitnu komunikaciju” za rješavanje problema i ponovno otvaranje ukrajinskih luka, ali još nije jasno je li postignut napredak u pregovorima. Prošle nedjelje, predsjednik Recep Tayyip Erdogan također je najavio kako planira održati trosmjerni dijalog o tom pitanju sa svojim ruskim i ukrajinskim kolegama negdje u narednim tjednima, nakon što je Ankara bila domaćin nekoliko rundi mirovnih pregovora na nižoj razini.

Kijev je, međutim, signalizirao da neće prihvatiti ruske ili turske prijedloge. Govoreći na događaju u Washingtonu u srijedu, David Arakhamia, zastupnik i šef ukrajinskog pregovaračkog tima, rekao je “Naši vojni ljudi su protiv deminiranja luka, pa zato imamo vrlo, vrlo ograničen optimizam za ovaj model.”