Turska i Iran zajedničkim snagama protiv kurdske samostalnosti

Foto: REUTERS / Stringer

Turska i Iran u posljednje vrijeme nastoje poboljšati odnose i sigurnosnu suradnju, sa zajedničkim interesom, protivljenjem stvaranju kurdske države. Obje zemlje se slažu da se u Siriji mora ponovno uspostaviti vlast na područjima s većinski kurdskom populacijom.

Turski predsjednik Erdogan nedavno se sastao u Ankari sa zapovjednikom iranskih oružanih snaga, te se založio za zajedničku borbu protiv „kurdskih terorističkih organizacija“.

PKK (Kurdistanska radnička stranka), koja je zabranjena u Turskoj, surađuje s Kurdistanskom slobodarskom strankom u Iranu. Erdogan smatra da Ankara može poraziti kurdske separatiste uz pomoć Teherana.

Oružano krilo PKK često poduzima gerilske akcije protiv Turske vojske i turskih interesa, i to već punih 30 godina. Kurdistanska slobodarska stranka je također u nekoliko navrata dolazila su sukob s iranskom Revolucionarnom gardom.

Obje skupine imaju svoje baze u Iraku, gdje je kurdska manjina najavila referendum o samostalnosti Kurdistana, čemu se oštro protive Turska i Iran, kao i središnja iračka vlast.


Widget not in any sidebars

Autor: Tribun