Turski zastupnici glasovali su za usvajanje zakona čiji je cilj sprječavanje “dezinformacija” u medijima i na internetu, unatoč široko rasprostranjenoj zabrinutosti o potencijalu te mjere da ukine slobodu govora.

Zastupnici iz vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP) predsjednika Tayyipa Erdogana i Stranke nacionalističkog pokreta (MHP), koji zajedno imaju većinu, glasali su u parlamentu u četvrtak za odobravanje zakona. Račun sada ide Erdoganu na konačno odobrenje.

Dok su vladini dužnosnici rekli da je vrlo kontroverzni prijedlog zakona potreban za borbu protiv lažnih vijesti i dezinformacija, oporbeni članovi parlamenta, kao i europske zemlje i aktivisti za prava medija pozvali su na njegovo odbacivanje.

Mnogi su se protivili članku 29 te mjere, rekavši da bi se on mogao koristiti za provođenje cenzure i ukidanje slobode govora, kao i za prijetnju neovisnom novinarstvu, budući da turska vlada trenutno kontrolira većinu velikih novinskih kuća u zemlji.

Članak 29 kaže da se osobe koje se proglase krivima za širenje lažnih informacija putem interneta s namjerom “stvorenja straha i narušavanja javnog reda” mogu kazniti kaznom zatvora od jedne do tri godine. Mjera također predviđa da ako se anonimni računi koriste za širenje navodnih dezinformacija, kazne mogu biti povećane do pola.

Kritičari su također rekli da ne postoji jasna definicija “lažnih ili pogrešnih informacija” i da bi sudovi mogli zlorabiti zakon.

Novi zakon dolazi u trenutku sve manje podrške Erdoganu i njegovoj AKP-u, uoči općih izbora u zemlji u lipnju 2023.