Turska nabavlja ruski S-400 protuzračni sustav, kontra željama NATO-a

Foto: Sputnik / Grigoriy Sisoev

Turska, iako članica NATO-a, odlučila je od Rusije kupiti moderni S-400 sustav protuzračne obrane. Turski predsjednik Erdogan izjavio je povodom toga da ne vidi razloga zašto bi SAD imao nešto protiv nabave ruskog naoružanja.

Zašto bi to bio problem? Svaka zemlja poduzima vlastite mjere poboljšanja svoje sigurnosti. Ovisno o tome odakle ta sigurnost dolazi, prema tome se poduzimaju odgovarajući koraci. Koliko puta smo već pregovarali s Amerikancima, ali riješenja nije bilo, stoga smo se odlučili za sustav S-400. Naša tijela već su započela s pregovorima, i tu kupnju ćemo obaviti.

To je zapravo bio odgovor na raniji komentar američkih dužnosnika da bi ta transakcija mogla predstavljati problem za Washington.

S-400 je ruski pokretni protuzračni raketni sustav nove generacije, koji nosi tri različite vrste raketa sposobne uništiti zračne mete na kratkim i ekstremno velikim udaljenostima.

Sustav ima integriran multifunkcionalni rada, samostalno detektiranje i ciljanje, protuzračni raketni sustav, te komandni i kontrolni centar.

Izvor: Sputnik