Turska najavila uništenje od SAD-a potpomognutih kurdskih snaga

Foto: Umit Bektas / Reuters

Turski predsjednik nazvao je od SAD-a potpomognute kurdske jedinice na sjeveru Sirije „terorističkom organizacijom“, te je obećao njihovo uništenje prije nego se u potpunosti oforme.

Naša dužnost je uništiti tu terorističku prijetnju prije nego se rodi. Vojska od 30.000 izdajica koje Washington želi stvoriti okrenuti će cijevi prema američkim snagama prvom prilikom.

[do_widget id=text-53]

Američka koalicija u nedjelju je najavila stvaranje novih „pograničnih sigurnosnih snaga“ koje bi se trebale boriti protiv terorista u Siriji. Postrojbe, koje se nalaze na sirijskom pograničnom teritoriju uz granicu s Irakom i Turskom, broje oko 30.000 ljudi. Polovica tih snaga dolazi od veterana Sirijskih demokratskih snaga, koje većinom sačinjavaju Kurdi, dok će ostatak tek biti regrutiran.

Ovo možemo poručiti našim saveznicima, nemojte stajati između nas i terorističkih organizacija, inače nećemo odgovarati za neželjene posljedice“, poručio je Erdogan.

U međuvremenu je turski premijer Bekir Bozdag optužio SAD da podupire teroriste umjesto da se bori protiv njih, dodajući da se Amerikanci igraju s vatrom odlukom o formiranju navedenih postrojbi.

IZVORRT