Turska odlučila obustaviti potporu sirijskim pobunjenicima

Foto: AFP / IBRAHIM USTA

Turska je odlučila obustaviti potporu Sirijskoj Nacionalnoj Koaliciji, koja okuplja različite opozicijske skupine koje se bore u sirijskom građanskom ratu. Osnovana 2012. godine, Sirijska Nacionalna Koalicija godišnje prima 320.000 dolara potpore od Turske.

No, službena Ankara procijenila je da nema smisla financirati opozicijsku organizaciju koja nema značajniji utjecaj na terenu. Postalo je očito da Sirijska Nacionalna Koalicija više nema velikog utjecaja na zbivanja u Siriji.


Widget not in any sidebars

Turski vojni i politički analitičar Musa Özuğurlu istaknuo je da se Turska ponajprije fokusira na neutralizaciju potencijalnih sigurnosnih prijetnji koje dolaze od kurdskih jedinica koje su uključene u sirijski sukob.

Dok su se SAD odlučile na obustavu potpore sirijskim pobunjenicima kako bi se fokusirali na vojnu pomoć kurdskim snagama, turska odluka o obustavi potpore znak je da se Turska želi fokusirati na suzbijanje kurdskih snaga u Siriji.

Kurdske snage su ključni problem za Tursku. Vjerojatno je ova odluka donesena kako bi se poboljšali odnosi i ubuduće koordinirale akcije s Damaskom. Po pitanju Kurda, Ankara i Damask imaju slične interese.

Izvor: Sputnik