Turska planira dati državljanstvo 300.000 Sirijaca

ap_ap-photo-807-640x431

Turska je podnijela veliki teret migrantske krize, kroz zemlju je prošao velik broj migranata na putu u Europu, dok se veliki broj još i dalje nalazi u toj zemlji. Turska vlada zaključila je da se velik broj Sirijaca možda nikad neće vratiti u svoju zemlju, stoga turski predsjednik Erdogan predlaže kontroverzni plan da naturaliziraju oko 300.000 Sirijaca i daju im tursko državljanstvo i putovnice.

Turski premjer Binali Yildrim tvrdi kako je ovaj potez prekretnica u turskom pristupu migrantskoj krizi i situaciji u Siriji. Prethodno je turska vlada imala čvrst stav o tome da sirijski predsjednik Bashar al-Assad mora odstupiti, te su stoga pregovori dviju vlada u potpunosti zamrli. Danas se turska politika mijenja te Yildrim tvrdi kako Turska samo želi da Assad promijeni svoje stavove, što je očiti znak priznanja kako je dosadašnja turska politika bila pogrešna.

Ideja o davanju turskih putovnica 300.000 Sirijaca nije prošla bez kritika. Neki u tome vide Erdoganov pokušaj da stvori novih 300.000 svojih birača koji bi mu pomogli u njegovim namjerama centraliziranja moći. Opozicijski lider Kemal Kiliçdaroğlu smatra da ovaj prijedlog mora ići na referendum jer je većina Turaka protiv toga.

Dok neki kažu kako je to turski plan za zaustavljanje daljnjeg priljeva imigranata u Europu, ili bar za njegovo smanjenje, činjenica je da posljednji sporazum između Turske i EU ukida vizni režim za turske državljane, što bi svim tim Sirijcima koji bi postali naturalizirani Turci, omogućilo da nesmetano krenu u zapadnu Europu i tamo zatraže azil.

Mnogi europski političari već su upozorili na to da bi ukidanje viznog režima za Tursku moglo dovesti do novog migrantskog vala. Hoorst Seehofer, suradnik njemačke kancelarke Angele Merkel, tvrdi da bi ukidanje viznog režima moglo dovesti do toga da milijuni Turaka zatraže azil u Europi.

Tenzije između Sirijaca i Turaka također su u porastu, nakon nedavnog incidenta u kojem su mladi Turčin i mladi Sirijac oboje umrli od posljedica uboda nožem nakon konfrontacije i sukoba. Nakon tog događaja Turci su demonstrativno tražili izbacivanje svih Sirijaca iz regije Anatolia.

Izvor: Breitbart