Foto: Haber7

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu poručio je da bi „Izrael trebao biti izveden pred Međunarodni kazneni sud zbog zločina protiv čovječnosti“ zbog ubojstava palestinskih prosvjednika u Gazi. Pritom je dodao da „s obzirom da to pitanje ne može potegnuti treća strana, Palestina to treba inicirati“.

Prema njegovim riječima, Ankara traži pravni put putem kojeg bi Izrael odgovarao za svoje zločine. „Ovaj zločin protiv čovječnosti trebala bi istražiti nezavisna komisija i Izrael bi trebao odgovarati za svoje postupke“, zaključio je Cavusoglu.

[do_widget id=text-53]

Odgovarajući na turske optužbe, izraelski ministar infrastrukture Yuval Steinitz, poručio je da će se Turska puno ranije naći pred sudom zbog nasilja i kršenja prava Kurda, te da ta zemlja ne bi nikome trebala dijeliti lekcije po pitanju kršenja ljudskih prava.

Početkom tjedna masovni prosvjedi zahvatili su pojas Gaze, naročito na granici s Izraelom, prosvjedujući protiv seljenja američkog veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem. Pritom su izraelski vojnici ubili preko 60 60 Palestinaca i ranili njih više od 2.700.

Palestina je 2015. godine postala članica Međunarodnog kaznenog suda, što je za Palestince značio veliki uspjeh, te su napokon mogli pravno tražiti pravdu zbog izraelske vojne operacije iz 2014. godine u kojoj je ubijeno nekoliko tisuća Palestinaca.

IZVORRT