Turska pristala povući svoje snage iz Sirije, najavljuje suradnju s režimom iz Damaska

Foto: Umit Bektas / Reuters

Turska je pristala u potpunosti povući svoje trupe iz sjeverne Sirije nakon trojnih pregovora koji su uključivali Moskvu, Ankaru i Damask ranije ovog tjedna, izvijestio je sirijski list Al-Watan.

Ministri obrane triju zemalja – Hulusi Akar, Ali Mahmoud Abbas i Sergey Shoigu – sastali su se u srijedu u Moskvi na prvom sastanku takve vrste od izbijanja sirijskog sukoba 2011. godine.

Prema izvoru lista u Damasku, pregovori su rezultirali “pristankom Turske da potpuno povuče svoje trupe sa sirijskih teritorija koje je okupirala na sjeveru zemlje”.

Ankara i Damask također su izrazili zajedničko stajalište da su kurdske YPG milicije sa sjedištem u Siriji, koje Turska povezuje sa zabranjenom Kurdistanskom radničkom strankom (PKK), “agenti Izraela i SAD-a te predstavljaju ozbiljnu prijetnju i Turskoj i Siriji .”

Turska smatra separatistički PKK i srodne kurdske skupine “terorističkim organizacijama” koje prijete njezinoj nacionalnoj sigurnosti. Turska vojska izvela je zračne napade na ciljeve YPG-a u sjevernoj Siriji u studenom, a Ankara je rekla da je u planu i kopnena operacija u tom području.

Rusija, Turska i Sirija osnovat će posebnu trilateralnu komisiju kako bi se osiguralo poštivanje sporazuma postignutih u Moskvi, izvijestio je Al-Watan.

Turski ministar obrane Hulusi Akar rekao je lokalnim medijima u subotu da “ne treba očekivati da će se sve riješiti odjednom na jednom sastanku”.

U Moskvi je naglasio da Turska poštuje teritorijalni integritet i suverena prava Sirije, te da je njen jedini cilj borba protiv terorizma, uključujući PKK/YPG i Islamsku državu (IS, bivši ISIS).

Ankara i Damask složili su se nastaviti razgovore kako bi produbili pomirenje, dodao je Akar. Također je sugerirao da bi ti pregovori čak mogli rezultirati zajedničkom protuterorističkom operacijom u kojoj bi sudjelovale dvije zemlje, što bi se dogodilo “ako možemo riješiti naše probleme vezane uz obranu i sigurnost, ako možemo zadovoljiti naše potrebe”.