Tursko ministarstvo obrane osudilo je napad sirijske vojske na konvoj u sirijskoj pokrajini Idlib, za koji sirijske vlasti tvrde da je prevozio oružje teroristima.

Troje ljudi je poginulo, a dvanaest ih je ozljeđeno prilikom sirijskog zračnog napada na turski konvoj na sjeveru Sirije. Turska tvrdi da su sve žrtve bili civili, bez pojašnjenja što su civili radili u vojnom konvoju.

Sirijska vlast tvrdi da je napadnuti konvoj prevozio oružje terorističkim snagama u gradu Khan Sheikhoun, koji se nalazi na južnom dijelu pokrajine na prometnom pravcu između Aleppa i Hame.

Idlib je posljednja sirijska regija u kojoj su još aktivne razne militantne islamističke skupine. Na zahtjev Rusije Sirija je pristala ne koristiti silu u pokušaju zauzimanja te regije, s ciljem spriječavanja civilnih žrtava.

Prema dogovoru s Rusijom i Iranom, Turska bi trebala kontrolirati i spriječiti daljnju eskalaciju nasilja u toj regiji koja je tradicionalno vezana s Turskom, no sporadični sukobi sirijske vojske i raznih oružanih skupina su česti.