Turska se bori sa sve većim broj spašene djece bez obitelji, kojima je teško utvrditi identitet

Foto: Erzurum AFAD / Anadolu Agency

Turska vlada bori se s rastućim problemom brige i smještaja male djece pronađene u ruševinama nakon razornog niza potresa koji su se dogodili u ponedjeljak, za koje se ne zna tko sui m odrasli rođaci, izvijestile su u petak nacionalne novine Hurriyet.

Turske vlasti ažurirale su u petak broj poginulih u zemlji na gotovo 19.000, što, zajedno s oko 3.400 potvrđenih smrti u Siriji, dovodi ukupan broj izgubljenih ljudi na više od 22.000. Čak su i ovi astronomski brojevi vjerojatno značajno manji od broja s obzirom na težinu razaranja i udaljenost nekih pogođenih područja.

Potres jačine 7,8 po Richteru pogodio je južnu Tursku u ranim jutarnjim satima u ponedjeljak, nakon čega je uslijedio niz naknadnih potresa, najveći od 7,5 po Richteru i koji je značajno ugrozio osobe koje su prve reagirale. Jugoistočna Turska i sjeverozapadna Sirija srce su kurdskih zajednica oba naroda. U Turskoj je to značilo godine sukoba s Ankarom i policijsku akciju za obuzdavanje onoga što glavni grad opisuje kao neprestani teroristički napad Kurdistanske radničke stranke (PKK), organizacije koju su SAD proglasile terorističkom. U Siriji, kurdske Jedinice za narodnu zaštitu (YPG/YPJ) u velikoj mjeri kontroliraju regiju poznatu kao Rojava ili Sirijski Kurdistan, što znači da vlada Bashara Assada ima ograničen pristup i informacije u mnogim područjima koja su najviše pogođena potresima.

Najhitniji posao pomoći za obje zemlje je pronalazak preživjelih i njihovo izvlačenje iz ostataka njihovih domova. Napori potrage i spašavanja u obje zemlje rezultirali su dramatičnim trenucima izvlačenja čitavih obitelji iz ruševina.

U Turskoj, broj dojenčadi i male djece spašenih, ali neidentificiranih i odvojenih od svojih obitelji, sve je veći izazov za napore pružanja pomoći. Prema Hurriyetu, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan poslao je avion koji pripada njegovom uredu da prebaci 16 djece opisane kao “bebe bez pratnje” u Ankaru iz istočnog grada Kahramanmaraşa kako bi im se pružila pomoć zbog ozljeda.

Prijevoz ozlijeđenih žrtava potresa iz istočne Turske prioritet je vlade, jer se vjeruje da su lokalne bolnice uvelike uništene. Turska vlada premješta mnoge ozlijeđene u glavni grad Ankaru ili svoj najveći grad Istanbul.