Turska, Sirija, Iran i Rusija održali sastanak na kojem je dogovorena normalizacija odnosa Turske i Sirije

Turska, Sirija, Iran i Rusija složile su se izraditi mapu puta za obnovu veza između Ankare i Damaska, koje su se pogoršale tijekom sirijskog sukoba, priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Objava je stigla nakon razgovora između najviših diplomata četiriju zemalja – Turske Mevluta Cavusoglua, Sirije Faisala Mekdada, Irana Hosseina Amir-Abdollahiana i Rusije Sergeja Lavrova – koji su završili u Moskvi u srijedu.

Tijekom pregovora, ministri vanjskih poslova “razgovarali su o pitanjima obnove sirijsko-turskih međudržavnih odnosa u različitim aspektima na sadržajan i otvoren način”, navodi se u priopćenju ministarstva.

“Sudionici su se također složili dati upute svojim zamjenicima ministara vanjskih poslova da pripreme mapu puta za unapređenje odnosa između Turske i Sirije u koordinaciji s ministarstvima obrane i posebnim službama četiriju zemalja”, dodaje se.

Sve su strane istaknule svoju predanost očuvanju suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Sirije i dogovorile nastavak kontakata u bilateralnom i kvadrilateralnom formatu.