Turski predsjednik Erdogan poručio je da Turska „neće sjediti prekrštenih ruku“ dok sirijska vojska izvodi ofenzivu u sjeveroistočnoj pokrajini Idlib, te se kazao da „neće oklijevati poduzeti sve mjere, uključujući vojnu opciju“.

Erdogan vidi operaciju sirijske vojske protiv tamošnjih militanata kao prijetnju vlastitoj zemlji, a kao opravdanje je naveo mogući priljev izbjeglica u Tursku.

Činjenica je pak da se u tom području nalazi dosta militantnih skupina koje uživaju podršku Turske. Erdogan je također ustvrdio da sirijske operacije u Idlibu, sirijskoj pokrajini unutar međunarodno priznatih granica Sirije, krše dogovor o primirju koji su prošle godine u Sočiju postigle Turska i Rusija. Erdogan je pritom pozvao Rusiju da natjera sirijsku vlast da obustavi ofenzivu.

Iz Moskve su poručili da Rusija u potpunosti poštuje obveze sporazuma postignutog u Sočiju, ali da istovremeno žali što situacija u Idlibu nije savršena. Iz Moskve su dodatno obrazložili da sirijska vojska vodi operaciju protiv militanata koji uzastopno vrše napade na sirijsku vojsku i rusku vojnu bazu u Khmeimimu.