Turska: Vlasti istražuju svakog tko misli da je vojni udar lažiran

turkey_tank_bridge

Turske vlasti istražuju svakoga tko tvrdi da je neuspjeli pokušaj vojnog udara bio igrokaz osmišljen od strane same vlasti.

Od početka neuspjelog vojnog udara, u kojem je poginulo 250 osoba, mnogo je ljudi na društevnim mrežama tvrdilo da se radi o namještaljci i obmani koju je priredila aktualna vlast. Tog mišljenja su i mnogi svijetski analitičari i stručnjaci za vojno-politička zbivanja i sukobe.

Turski ministar pravosuđa Bekir Bozdag kazao je da je svaka osoba koja sugerira kako je pokušaj vojnog udara bio lažan, najvjerojatnije i sama sudjelovala u njemu te će biti predmetom istrage.

Ova prijetnja od strane visokog predstavnika vlasti dolazi nakon višednevnog otpuštanja, zatvaranja i suspendiranja zaposlenika u javnom sektoru.

Govoreći za tursku televiziju, Bozdag je izjavio: „Pogledajte samo ljude koji na društvenim mrežama tvrde da je to sve lažirano. Državni tužitelji ih već istražuju. Većina njih su gubitnici koji misle da časno umrijeti na zapovijed Fethullaha Gülena“.

Predsjednik Erdogan rekao je da je cilj čistki koje se događaju u turskom društvu „čišćenje državnih institucija“ od elemenata za koje se sumnja da su bili uključeni u pokušaj nelegitimnog svrgavanja vlasti.

Izvor: Independent