Turska i dalje želi članstvo u EU

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, AA muhabirine, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını tanıyan Alman Federal Meclisi kararını değerlendirdi. ( Elif Öztürk - Anadolu Ajansı )

Prema riječima turskog ministra za europske integracije Omera Celika, Turska i dalje teži k punom članstvu u Europskoj Uniji, unatoč političkim sukobima s nekim europskim zemljama, te štoviše, neće pristati na ništa manje od punopravnog članstva.

EU treba poduprijeti Tursku u ovom teškom razdoblju u regiji, razumjeti razloge za borbu protiv terorizma, te liberalizirati vizni režim, a naročito ubrzati pristupni proces“, izjavio je Celik na zajedničkom sastanku predstavnika EU i Turske.

Celik se požalio da je propuštena prilika za riješavanje spora s Grčkom glede ciparskog pitanja. Celik smatra da je njegova zemlja imala pozitivan pristup tijekom razgovora u Švicarskoj, no Grci pak tvrde da je Turska praktički odbacila pregovore inzistirajući na zadržavanju vojske stacionirane na istočnom dijelu otoka, umjesto pristanka na međunarodne mirovne snage.

Istraživanje u Turskoj pokazalo je da preko 75 posto građana i dalje želi članstvo u EU, no njih samo 36 posto vjeruje da će do toga doista i doći.

Autor: Tribun