Turske novine svojim čitateljima: Ne idite u Švedsku!

CqNklIWWAAA_8I7

Upozorenje putnicima! Jeste li znali da Švedska ima najvišu stopu silovanja na svijetu?“, piše na ogromnom reklamnom plakatu turskih dnevnih novina Günes postavljenom u zračnoj luci Atatürk u Istanbulu.

Švedsko veleposlanstvo u Ankari proslijedilo je svoja saznanja o plakatu švedskom Nacionalnom vijeću za prevenciju zločina kako bi se „zablude o statistikama silovanja u toj zemlji mogle demantirati“.

Prema glasinama, švedsko veleposlanstvo je navodno tražilo da se plakat skine, međutim to su demantirali sljedećim riječima: „To je netočno. Švedska je pobornik slobode govora i nema potrebe da se plakat skine.

Možemo reći da ovo nije prvi put da se takve glasine o našoj zemlji šire u inozemstvu, na što moramo odgovoriti“, rekao je Johan Tegel, glasnogovornik švedskog ministarstva vanjskih poslova.

Ovaj slučaj uslijedio je nekoliko dana nakon što je švedski ministar vanjskih poslova optužio Ankaru za legalizaciju spolnih odnosa sa djecom.

Skandalozno je da švedski ministar da takvu izjavu na temelju špekulacija“, odgovorio mu je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, dodajući da je švedski veleposlanik pozvan na razgovor kod njega.

Izjava švedskog ministra na koju se Cavusoglu refererira vezana je uz novinske natpise da je „turski Vrhovni sud spustio dobnu granicu za spolni odnos na 12 godina“.

Turske novine su se pak referirale na službenu statistiku koja Švedsku i Dansku postavlja na prvo mjesto u Europi po broju prijavljenih silovanja.

U izjavi švedskog veleposlanstva na sljedeći način objašnjavaju to što je Švedska postala zemlja sa najvišom stopom silovanja:

Broj silovanja u Švedskoj je viši nego u većini zemalja, djelomično zbog toga što naše službe bilježe prijave na drugačiji način, prateći svaki slučaj posebno. Na primjer, ako netko kaže da je bio silovan od strane partnera svakog dana u dva tjedna, službenici će zabilježiti 14 slučajeva silovanja. Drugdje pak, mnoge zemlje to bilježe kao jedno silovanje. Pored toga, naše vlasti potiču žrtve seksualnih zločina da prijave te zločine.“

Izvor: The Local, Tribun