Turski izvoz u Rusiju značajno porastao uoči sankcija

Turski izvoz u Rusiju skočio je u lipnju, jer su se tradicionalnim prehrambenim proizvodima pridružile povećane isporuke strojeva i opreme, izvijestio je u petak Turski institut za statistiku.

Prema izvješću, izvoz u Rusiju skočio je 46% na godišnjoj razini na 791 milijun dolara prošlog mjeseca, stavljajući zemlju na dobar put da postane peti najveći ruski dobavljač robe, s desetog mjesta u 2021.

Zapadne sankcije povezane s Ukrajinom natjerale su Moskvu da manje uvozi iz zemalja koje su prepoznate kao “neprijateljske”, čime je Turska ispred Italije, Poljske, Japana, Nizozemske, Francuske i SAD-a. Kina, Bjelorusija, Njemačka i Kazahstan bili su najveći dobavljači Rusije u svibnju, a analitičari predviđaju da će te zemlje zadržati svoje pozicije u bliskoj budućnosti.

Isporuke turskog voća, poput breskvi i trešanja, u Rusiju naglo su porasle u lipnju. Turski dobavljači poslali su prošlog mjeseca u Rusiju voća i orašastih plodova u vrijednosti od 168 milijuna dolara, 33% više nego u lipnju 2021. (113 milijuna dolara) i dvostruko više nego u svibnju 2022. (72 milijuna dolara).

Međutim, Rusija je također uvezla znatno veću količinu turskih strojeva, opreme i elektroničkih komponenti u lipnju, u odnosu na prethodne mjesece. Isporuke opreme i mehaničkih uređaja skočile su sa 73 milijuna dolara u svibnju na 102 milijuna dolara u lipnju, električnih strojeva i opreme s 28 na 32 milijuna dolara, automobila i komponenti s 25 na 34 milijuna dolara, a plastičnih proizvoda s 34 na 48 milijuna dolara.

Sve u svemu, turske isporuke u Rusiju bile su najveće u jednom mjesecu barem od početka 2010., prema UN-ovoj trgovačkoj bazi podataka Comtrade.