Turski predsjednik Erdoğan tužio 268 ljudi zbog uvrede

erd-640x480

Članak 299 turskog Kaznenog Zakona kaže kako je zabranjeno vrijeđati predsjednika države. Nedavno je na pogrebu legendarnog boksača Mohammeda Alia, predsjednik Erdoğan htio položiti platno sa zapisima iz Kurana na lijes. Kada mu to nije bilo dopušteno, turski predsjednik je izjavio kako je uvrijeđen, te je demonstrativno izjurio sa ceremonije. Unatoč tome što su se mnogi smijali njegovoj reakciji, oni koji u Turskoj na bilo koji način „uvrijede“ predsjednika imaju velikih problema.

Jedan od najpoznatijih slučajeva kada je stranac povrijedio osjećaje turskog predsjednika, zasigurno je onaj njemačkog komičara Jana Böhmermanna. Nakon recitiranja uvredljive pjesmice na televiziji, njemački komičar je uhićen pod optužbom vrijeđanja stranog predsjednika, i to u Njemačkoj. To zapravo više govori koliko je Njemačka „moćna“, odnosno nemoćna država kad joj drugi naređuju što njezini građani u svojoj državi smiju govoriti, a budimo realni, u Njemačkoj je sasvim normalno, čak i poželjno vrijeđati Nijemce i pljuvati po svojoj vlastitoj državi. No vratimo se na temu.

Turci su, s druge strane, već naviknuti na osjetljivost svog predsjednika, koji je do sada već 268 osoba odveo na sud zbog  „vrijeđanja“ . Službeno se radi o 1.845 prekršaja članka 299, ali većina informacija nije dostupna javnosti. Istanbulski novinari Onur Burçak Belli i Şafak Timur kažu kako su uspjeli identificirati 268 slučajeva koji su dospjeli u javnost, dok je prava brojka vjerovatno veća.

Glavna meta su novinari, posebno oni koji su kritični prema predsjedniku i njegovoj politici. Visoke kazne su posebno određene za novinare i predstavnike medija, čak i ukoliko samo citiraju tuđe izjave.

Izvor: Breitbart