Dvogodišnja djevojčica sredinom veljače odvedena je u dječju bolnicu u Gothenburgu, s dijagnozom teške pothranjenosti do točke u kojoj je, prema medicinskim stručnjacima, gotovo umrla, javlja SVT.

Liječnici tvrde da je dvogodišnjakinja pokazivala znakove velikog nedostatka vitamina, a jedan liječnik je tvrdio da nikada nije vidio takav slučaj u cijeloj medicinskoj karijeri: „Danas u Švedskoj nemate djece s nedostatkom vitamina.

Protiv roditelja je pokrenuta tužba za nemar i nanošenje tjelesnih ozljeda pri čemu je tužiteljica Ximenom Bene komentirala: „Nikada prije nisam naišla na takvu kombinaciju u nekom slučaju. Roditeljski par je nemaran kada djetetu daje jednostranu dijetu, pored odvođenja djeteta iz društvenih ustanova koje su tu da provjere kako se dijete osjeća.

Dijete nije dobilo odgovarajuću vegansku prehranu. Hrana se sastojala od majčinog mlijeka, smeđe riže, voća i povrća ,“ dodala je tužiteljica.

Roditelji negiraju svaku krivnju u incidentu tvrdeći da je djevojčica imala nekoliko vrsta alergija, što je otežavalo odabir hrane, a otac tvrdi da je djevojčica bila bolesna nekoliko dana prije hospitalizacije.

Iako pojedina istraživanja navode kako biljna prehrana može rezultirati brojnim negativnim posljedicama, mnogi je se pridržavaju kao jedne od metoda bijega od industrijalizacije proizvodnje mesa, što je drastično srušilo njegovu kvalitetu. Oni ekstremniji pak tvrde kako je razlog tome briga za životinje.

Biljna prehrana je posebno rizična kod male djece, ponajviše zbog neinformiranosti roditelja. Iako su ovakvi slučajevi relativno rijetka pojava, oni itekako očekivano privlače pažnju javnosti.

Nažalost, svjedoci smo da prehrambena neravnoteža danas više nema veze s time koju prehranu prakticiramo, već sa masovno zatrovanom hranom i neuravnoteženom prehranom.