Tužitelj i suci Međunarodnog kaznenog suda (ICC) koji su izdali nalog za uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina postali su meta kaznenog postupka, objavio je u ponedjeljak ruski Istražni odbor.

U objavi na Telegramu, odbor je rekao da je otvorio slučajeve protiv tužitelja ICC-a Karima Ahmada Khana, kao i sudaca Tomoko Akane, Rosario Salvatore Aitala i Sergio Gerardo Ugalde Godinez.

Khan je 22. veljače poslao zahtjev Predraspravnom vijeću ICC-a za dobivanje naloga za uhićenje Putina i ruske povjerenice za dječja prava, Marije Lvove-Belove, koje je optužio da su odgovorni za “ilegalno deportiranje djece iz Ukrajine. ” Njegov zahtjev odobrili su gore spomenuti suci.

Ruski istražni odbor opisao je kazneni progon ICC-a kao “očito nezakonit, budući da nema temelja za kaznenu odgovornost”. Također je ukazao na Konvenciju UN-a o zaštiti diplomata iz 1973. koja šefovima država daje apsolutni imunitet od jurisdikcije stranih zemalja.

Odbor Khanove postupke smatra zločinom prema ruskom zakonu zbog “svjesnog dovođenja nevine osobe na kaznenu odgovornost, u kombinaciji s nezakonitim optuživanjem osobe za počinjenje teškog ili posebno teškog zločina”. Tereti ih se i za pripremanje napada na predstavnika strane države “u namjeri kompliciranja međunarodnih odnosa”.