Tužiteljstvo podiglo optužnicu protiv Trumpa zbog neovlaštenog držanja tajnih dokumenata

Savezna vlada u petak je otpečatila optužnicu protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, u kojoj se navode pojedinosti o navodima da su on i njegov pomoćnik, Waltine (“Walt”) Nauta, kovali urotu da sakriju kutije koje su sadržavale povjerljive dokumente uključujući osjetljive tajne nacionalne sigurnosti.

Savezna optužnica koju je u petak objavio posebni tužitelj američkog Ministarstva pravosuđa (DOJ) Jack Smith, druga Trumpova optužnica u dva mjeseca nakon optužnice državnog suda na Manhattanu u ožujku, uključuje 38 točaka navodnih zločina, zajedno s 31 zasebnom točkom navodnog namjernog zadržavanja informacije o nacionalnoj obrani prema Zakonu o špijunaži.

Optužnica na gotovo 50 stranica iznosi argumente savezne vlade protiv bivšeg predsjednika. Ministarstvo pravosuđa tvrdi da je Trump loše postupao s povjerljivim dokumentima nakon što je napustio ured, uključujući njihovo pohranjivanje u plesnoj dvorani i kupaonici u Mar-a-Lagu. Optužnica također tvrdi da su Trump i Nauta opstruirali napore da se povrate dokumenti.

Optužnica uključuje više detalja o dokumentima nego što je dosad bilo poznato, poput toga da su neki od njih sadržavali informacije o nuklearnim sposobnostima stranih zemalja ili prošlim napadima na Sjedinjene Države.

Jedan dio optužnice prepričava snimljeni razgovor koji je Trump vodio s piscem koji ga je intervjuirao, u kojem je bivši predsjednik navodno predočio tajni dokument Ministarstva obrane kako bi pobio tvrdnje generala da je Trump htio napasti drugu zemlju.

Opisano je da je Trump rekao da je jednom mogao skinuti oznaku tajnosti s dokumenta, ali da je još uvijek bio “tajna” – izjava koju će tužitelji koristiti kako bi pobili tvrdnje da je Trump namjeravao skinuti oznaku tajnosti sa svega što je donio sa sobom kada je napustio Bijelu kuću.

Velik dio optužnice odnosi se na svjetovne detalje o tome gdje su dokumenti privremeno pohranjeni. Ovi opisi imaju za cilj prikazati Trumpovo postupanje s dokumentima kao nemarno i nepromišljeno.