Poljoprivredni div Cargill Inc. počet će prodavati maske za krave koje apsorbiraju metan, stavljajući svoju podršku iza eksperimentalne tehnologije koja bi industriji mogla pomoći smanjiti emisije stakleničkih plinova.

Dodatak nalik maski razvio je britanski startup Zelp Ltd., koji tvrdi da može smanjiti emisiju metana za više od polovice.

Rješavanje emisija metana iz stoke jedno je od najkritičnijih — i najtežih — klimatskih problema za mesne i mliječne tvrtke koje su pod sve većim pritiskom da očiste svoje opskrbne lance. Pristup ogromnoj Cargillovoj mreži kupaca mogao bi pomoći Zelpu da osigura potražnju dok se priprema za uvođenje proizvoda koji je još u razvoju.

Oko 95% metana koje ispuštaju krave izlazi kao podrigivanje i kroz nos. Plin zadržava 80 puta više topline od ugljičnog dioksida u prvih 25 godina u atmosferi. Zelpovi nosivi uređaji, postavljeni iznad kravljih usta, djeluju pomalo poput katalizatora na automobilu. Skup ventilatora napajanih solarnim baterijama usisava podrigivanje i zadržava ih u komori s filterom koji apsorbira metan. Nakon što je filter zasićen, kemijska reakcija pretvara metan u CO₂, koji se zatim oslobađa.

Cargill su privukle maske jer se mogu koristiti u kombinaciji s drugim rješenjima, rekao je Sander van Zijderveld, voditelj strateškog marketinga i tehnologije za preživače za Zapadnu Europu. Nekoliko dobavljača hrane testira ili je počelo koristiti aditive stočnoj hrani koji inhibiraju mikrobe u želucima krava kako bi im pomogli da proizvode manje metana.

Cargill, sa sjedištem u Minneapolisu, ima za cilj smanjiti emisije iz svojih globalnih opskrbnih lanaca za 30% do 2030. U Sjevernoj Americi, cilj je smanjenje stakleničkih plinova za 30% u svom regionalnom lancu opskrbe govedinom do kraja desetljeća.