Tvrtka povezana sa Sorosem vlasnica je uređaja za glasovanje u 16 država SAD-a

untitled-1
Izvor: nowtheendbegins.com

Smartmatic je kompanija koja nudi tehnologiju za glasanje, a nalazi se u Velikoj Britaniji te ima vrlo duboke poveznice s Gerogeom Sorosem. Ova kompanija ujedno kontrolira glasačke uređaje koji se nalaze u 16 saveznih američkih država, a neke od njih su Arizona, Colorado, Florida, Michigan, Nevada, Pennsylvania i Virginia. Tu su još i države Kalifornija, Columbia, Illinois, Lousiana, Missouri, New Jersey, Oregon, Washington i Wisconsin.

Na web stranici tvrtke nalazi se dijagram koji opisuje kako je tvrtka doprinosila izborima u SAD-u između 2006. i 2015., putem „57.000 glasačkih uređaja te uređaja za prebrojavanje“ te „pomoći 35 milijuna glasača.

Godine 2005., Smartmatic je otkupio Sequoia Voting Systems te je ušla u svijet američkih izbora.

Prema njihovoj web stranici, „U manje od godine dana, Smartmatic je utrostručio tržišnu vrijednost Sequioae“ te je „ponudio tehnologiju i korisničku podršku Izbornim komisijama u 307 okruga unutar 16 država.

Među referencama Smartmatica nalaze se zemlje poput Venezuele, gdje je tvrtka djeluje na izborima od 2004., a „pobijedila je na natječaju za osiguravanje pouzdanog glasačkog sustava.

Na popisu se također nalazi okrug Cook u državi Illinosi, kao još jedna uspješna priča, nakon što je Smartmatic 2006. potpisao najveći ugovor o automatiziranju izbora u povijesti SAD-a.

Okrug Cook uključuje Chicago i njegova predgrađa, dio koji je povijesno i moderno gledano bio najčešće izložen kritikama povezanim s lažiranjem glasovanja.

Glavni čovjek uprave Smartmatica je Lord Mark Malloch-Brown, osoba koja sjedi i u britanskom Domu lordova, ali i u upravi zaklade Otvoreno društvo kojoj je predsjednik George Soros. Malloch-Brown je bivši potpredsjednik Sorosevih investicijskih fondova, a radio je i kao zamjenik generalnog tajnika UN-a.

Malloch-Brown također je bio potpredsjednik UN-ove Svjetske banke te je bio član užeg kabineta britanskog premijera Gordona Browna. Također je radio s konzultantskim tvrtkama koje su vrlo blisko vezane s Bill i Hillary Clinton. Radi se o tvrtki Sawyer-Miller, čija je „učenica“ Mandy Grunwald sklopila komunikacijski ugovor za predsjedničku kampanju Billa Clintona 1992. TIjekom neuspješne predsjedničke kampanje Hillary Clinton 2008., ona je također bila voditeljica komunikacija.

Jackson Dunn, koji je viši direktor konzultantske tvrtke FTI, proveo je 15 godina u Washingtonu gdje je radio kao pomoćnik tadašnjeg predsjednika Billa Clintona i senatorice Hillary.

Smartmatic je već upala u kontroverze tijekom trenutne predsjedničke utrke. Ova tvrtka je vodila on-line glasanje za republikanske kandidate  države Utah u ožujku, kada su mnogi kritičari naveli kako je nemoguće osigurati osigurati osobne elektroničke uređaje koji se koriste za registriranje i glasanje.

Izvor: Daily Caller