Twitter files – FBI je tražio od Twittera da cenzurira novinare koji ne guraju ukrajinski narativ

FBI je zatražio od Twittera da cenzurira račune koje je optužio za širenje “ruskih dezinformacija”, uključujući niz američkih i kanadskih novinara, prema novim e-porukama objavljenim putem Twitterovih datoteka.

Počevši od prosinca 2022., nedugo nakon preuzimanja tvrtke, vlasnik Twittera Elon Musk otvorio je arhivu interne komunikacije tvrtke za nekoliko novinara, otkrivajući koordinaciju između savezne vlade i Twittera u pogledu cenzure.

Novoobjavljena e-poruka od 27. ožujka 2022. prikazuje specijalnog agenta FBI-a Aleksandra Kobzanetsa kako Twitteru prosljeđuje popis računa koji je sastavila ukrajinska obavještajna agencija, SBU. Prema Kobzanetsu, račune je “SBU osumnjičio za širenje straha i dezinformacija”.

E-pošta je sadržavala dopis koji je izradio SBU s popisom računa, u kojem se od Twittera tražilo da “poduzme hitne mjere za blokiranje ovih računa na Twitteru i dostavi nam korisničke podatke navedene tijekom registracije.”

Yoel Roth, koji je tada bio šef Twitterovog odjela za povjerenje i sigurnost, rekao je da će tvrtka pregledati račune, ali je izrazio zabrinutost da je SBU novinare u zapadnim zemljama imenovao agentima širiteljima dezinformacija.

Roth je primijetio da popis uključuje “nekoliko računa američkih i kanadskih novinara i rekao da će se Twitter usredotočiti na kršenja pravila i neautentično ponašanje.

“Općenito, međutim, malo je vjerojatno da će autentične novinske kuće i izvjestitelji koji pokrivaju sukob s proruskim stavom kršiti naša pravila bez drugog konteksta koji bi mogao uspostaviti neku vrstu prikrivene/varljive povezanosti između njih i vlade, ”, napisao je Roth. “Sve dodatne informacije ili kontekst u tim područjima su naravno dobrodošli i cijenjeni.”

Twitter nije jedina velika tehnološka platforma koja je podložna takvim zahtjevima, FBI je također pokušao natjerati Facebook da cenzurira korisnike u ime Ukrajine.