Twitter je tijekom vikenda suspendirao brojne istaknute račune povezane s Antifa-om zbog kršenja uvjeta pružanja usluge platforme, nakon što je Elon Musk odlučio zauzeti stav protiv poticanja na nasilje.

Prošlog tjedna milijarder je upitao svojih 119 milijuna pratitelja koje probleme Twitter treba hitno riješiti, osim uklanjanja iskorištavanja djece, što je Musk opisao kao “prioritet broj 1”.

Novinar Andy Ngo istaknuo je radikalne račune Antife koji su nastavili djelovati na platformi, unatoč tome što su je koristili za “promicanje nereda, davanje savjeta o tome kako počiniti nasilne zločine, doksiranje” i pozivanje na napade na ljude i članove njihovih obitelji.

Musk je odgovorio rekavši da će “poticanje na nasilje rezultirati suspenzijom računa” i nazvao je “vrlo zabrinjavajućim” to što Twitter do sada nije poduzeo ništa, unatoč jasnim kršenjima svojih pravila.

U petak je nekoliko računa povezanih s Antifa-om blokirano na platformi, uključujući ozloglašenu skupinu CrimethInc, za koju je Ngo tvrdio da “djeluje poput ISIS-a” šireći propagandu i materijale za obuku kako bi “radikalizirali militante prema nasilju”.

Antifa je odgovorila na njihovu suspenziju izjavom u kojoj se navodi da su zabranjeni na poticaj “krajnje desnog trola”, misleći na Ngo, i dodali da “nikada nisu bili suspendirani niti dobili upozorenje tijekom četrnaest godina upravljanja Twitterom”.

Kasnije tog dana, aktivist Antife u Portlandu, Oregon, objavio je pozive na “akcije” u prodajnim mjestima Tesle diljem SAD-a, tvrdeći da je “fašist Elon Musk izabrao svoju stranu u povijesti svrstavajući se uz fašiste i bjelačku nadmoć.” Tweet je pratila slika zapaljenog automobila. Još jedan tweet dao je popis Teslinih postrojenja i njihove lokacije. Račun je u međuvremenu suspendiran.

Autor: Ivica Mandekić